GÜNDEM Haber Girişi : 19 Mart 2015 11:57

Şehitler anıldı

Şehitler anıldı
Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü Erzurum'un Kars Kapı Şehitliği'nde düzenlenen törende anıldı.
Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü ve Şehitler Günü Törenlerle Kutlandı
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Erzurum'da   programlar düzenlendi.
Karskapı Şehitliği'nde düzenlenen törende, Erzurum Valiliği, 9. Kolordu Komutanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile TSK Mehmetçik Vakfı tarafından Şehitlik Anıtı'na çelenk sunuldu.
Saygı atışı, saygı duruşu ve  İstiklal Marşı okunmasının ardından, Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şube Başkanı Recep Akgül bir  konuşma yaparak, bugünün  bir anma günü olduğu gibi, Çanakkale Zaferi'nin de 100. yıl dönümü olduğunu söyledi. 
Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın herkesçe bilinmesi gerektiğini belirten Akgül "Vatanımızın kutsallığını, Türk Milletinin namusunu ve Türk Bayrağının şanını, canından üstün tutan şehitlerimiz; ne mutlu size ki en kutsal emanetinizi aldığınız gibi lekesiz ve tertemiz sahibine ulaştırdınız. Evladını vatana adamış aziz ana! Oğlunun adı taş üzerinde, naaşı toprakta kaldı zannetme! Şehidimin kutsal ismi arşta, aziz naaşı cennet bahçesindedir. Vatan için en kutsal varlığını yani canını veren yiğit şehidim; Manevi varlığından güç alan bizler, her ne olursa olsun, bu vatana göz diken düşmanlarımızı yok ederek senin kutsal emanetini daima yükseklerde taşıyacağız." diye konuştu.
9.Kolordu Komutanlığ'ndan Piyade Yarbay Levent Akvardarlar'da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
İl Müftü Yardımcısı Celal Büyük'ün  şehitler için dua okumasının ardından Vali  Dr. Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve törene katılanlar şehit mezarlarına karanfiller bıraktılar. Buradaki tören Şehitlik Şeref Defterinin, protokol üyeleri tarafından imzalanması ile son buldu. 
Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler daha sonra asri mezarlığa geçerek burada bulunan Polis Şehitliğini ziyaret ettiler. Burada da Kur'an-ı Kerim  okunması  ve duanın ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

VALİ ALTIPARMAK ŞEHİT YAKINLARI VE 
GAZİLERLE YEMEKTE BULUŞTU

Vali Altıparmak "Bir milleti millet yapan, kendi Irkıyla, kimliğiyle, milliyetiyle  beraber dinidir, imanıdır. Onun kişiliği, onun milliyet de o maneviyatına bağlıdır"
Vali Altıparmak şehit yakınlarıyla buluştu
Vali  Dr. Ahmet Altıparmak Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü münasebetiyle şehit ve gazi yakınlarıyla yemekte bir araya geldi 
Erzurum Valiliği tarafından düzenlenen yemeğe, 9. Kolordu Komutanı Şeref Öngay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Jandarma Bölge Komutanı Tümg. Ali Lapanta, Şehit ve Gazi Dernekleri Başkanları ile çok sayıda şehit yakını ve gazi katıldı. 
Yemekte bir konuşma yapan Vali Dr. Ahmet Altıparmak üzüntü ve gururun bir arada yaşandığı 18 Mart'ın iki kere önemli olduğunu belirterek, bugünün söz söylemesi en zor günlerden biri olduğunu ifade etti.
Çanakkale'ye Türkiye Coğrafyası değil Osmanlı coğrafyasının her noktasından binlerce farklı kimlikte farklı insanın geldiğini belirten Vali Altıparmak "Cizre'sinden, Şırnak'ından Mısır'ından, Libya'sından, Ürdün'ünden, o milleti bir araya getiren o dirilişi yaptıran neydi biliyor musunuz. Bir araya getiren maneviyatıydı, diniydi, imanıydı. Ne Türk olmasıydı, ne Kürt olmasıydı, ne Arap ne Çerkez olmasıydı. Çünkü bir milleti millet yapan kendi ırkıyla kimliğiyle milliyetiyle beraber dinidir, imanıdır. Onun kişiliği onun milliyetlide, o maneviyatına bağlıdır. Çekin o maneviyatı kendisinden geriye ne kalır biliyor musunuz, bir ceset. Onun için bizi biz yapan bu maneviyatımıza, dinimize sahip çıkmalıyız ki, biz birlik olalım. Bugün Çanakkale Savaşını bize yaşatan, bize o kefeni biçen milletler, aynı şekilde bu gün başka şekilde kefenler biçiyorlar. Birimize Türk diyorlar, birimize Kürt diyorlar, birimize Çerkez, zaza diyorlar, birimize Sünni diyorlar, birimize alevi, şia diyorlar. Ama dertleri ne? O kefeni tekrar giydirmek. Ama inşallah Çanakkale zaferleri gibi, nice zaferlerden ders çıkaran bu millet, o kefeni yine karşıdakilere giydirecektir. Kendisi asla giymeyecektir" diye konuştu.
Program, Palandöken Solakzade Camii İmam Hatibi Ali Turhan'ın okuduğu Kur'an-ı Kerim ve Müftü vekili Celal Büyük'ün yaptığı dua ile sona erdi.

SEKMEN, ŞEHİT AİLELERİ VE 
GAZİLERE MÜJDE 
VERDİ

. Yemekte  bir konuşma yapan Başkan Sekmen, şehitliğin önemine vurgu yaparak, "Bizim medeniyet anlayışımızda, şehitliğin ne kadar önemli olduğunu hepimiz iyi biliriz. Bunun için, şehit yakınlarımız asla üzülmesinler.  Tabi ki, büyük millet olmanın gereği budur. Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da şehitlerimiz  olacak. Eğer biz, tarih de olduğu gibi, bugün de, yarın da var olmak istiyorsak, millet olarak değerlerimizi yaşatmak istiyorsak, mutlaka bunun bir bedeli olmalı. Bizler, geçici bu dünya hayatında, şehitlik  mertebesinin herkese nasip olmadığını biliyoruz." dedi.
Büyükşehir Belediyesi olarak şehit yakınları ve gazilerimizle beraber hazırladıkları projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Sekmen, "Biz Erzurum'da, şehitlerimizin yakınları ve gazilerimizle ilgili bir proje  hazırlıyoruz.  Kale'nin çevresinde bir tarihi binayı restore  ederek,  binamızı şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize tahsis edeceğiz. Merkezi bir yer olması dolayısıyla orayı uygun gördük. Daha uzak yerlere şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi götürüp getirmek bir takım zorluklar, sıkıntılar içerebilir. Bir diğeri de, yine şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize konut sözümüz vardı. İnşallah inşaatına başlıyoruz. İsterlerse, bu konutları üç- dört yerde yapacağız. Hepsinin fiyatları farklı olacak. 'Biz  buradan istiyoruz." diyenlere, biz oradan tahsis edeceğiz;  veya 'Bir arada olmak istiyoruz.' diyenlere aynı yerden tahsis edeceğiz.  Şehitlerimizin yakınlarına ve gazi kardeşlerimize, inşallah ucuz bir şekilde, bu konutlarımızı tahsis edeceğiz."  dedi.
Ayrıca, 18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Havuzbaşı Kentmeydanı'nda 'Çanakkale Şehitleri Fotoğraf Sergisi' açtı. Fotoğraf sergisine halk yoğun ilgi gösterdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.