GÜNDEM Haber Girişi : 23 Haziran 2018 23:39

Sandık başında bunlara dikkat!

Sandık başında bunlara dikkat!
Türkiye, yarın hem Cumhurbaşkanlığı hem de 27. Dönem Milletvekili seçimleri için sandık başına gidiyor.
60 milyona yakın kişi oy kullanacak. Seyyar sandık uygulaması, 100 bin imzayla Cumhurbaşkanı adaylığı ve siyasi partiler ittifak yapması gibi pek çok ilke de sahne olacak seçimlerde, nelere dikkat edilecek?
Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 - 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 - 17.00 saatlerinde olacak. Ancak saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, resmi belgeler ile oy kullanılabilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Seçmene iki ayrı oy pusulası verilecek. Oy pusulalarından biri Cumhurbaşkanlığı diğeri milletvekilliği için olacak. İki oy pusulası tek zarfa konulup sandığa atılacak.
Birleşik oy pusulasında tercih edilen Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ‘’TERCİH’’ veya ‘’EVET’’ mührü basılması gerekecek. Oy pusulasına, ‘’TERCİH’’ veya ‘’EVET’’ mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Bir siyasi partiye birden fazla mühür basılsa bile oy geçerli sayılacak. Mühür ittifak partileri dışında diğer partinin sütununa taşarsa oy geçersiz sayılacak. Üzerinde imza, yazı, parmak izi ve işaret bulunan veya tamamı yırtılan zarflar oyu geçersiz kılacak. Leke ve çizik özel maksatla yapılmamışsa oy geçerli kabul edilecek. (iha)
Etiketler : seçim
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.