SAĞLIK Haber Girişi : 10 Eylül 2013 12:53

Sağlık için hareket ettiler

Sağlık için hareket ettiler

Erzurum’da 3-9 Eylül “ Sağlık haftası” nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sağlık İçin Hareket Edelim” yürüyüşü düzenlendi. 

Yürüyüşe katılanlar, Halk Sağlığı binası önünden başlayarak sağlıklı yaşam hakkında slogan atarak Yakutiye Kent Meydanına yürüdüler. Yakutiye Kent Meydanında son bulan yürüyüş sonrasında sağlıklı yaşam hakkında konuşmalar yapıldı. İlk olarak konuşan Halk Sağlığı Müdürü. Dr. Cumhur hakkı Çankaya, ” 2001 yılından beri bakanlığımız önderliğinde kutlanmakta olan ‘Halk Sağlığı Haftası’nın teması bu yıl Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin katkıları ile “Sağlık İçin Hareket Edelim” olarak belirlenmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklara daha çok tütün kullanımı, fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması fiziksel aktivitenin sağlık öneminin yeterince anlaşılmaması ve çağımızdaki yaşam koşulları insanları daha az hareket eder duruma getirmektedir. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bilgisayar üzerinden yapan toplum için, ev dışı aktivitelere daha az katılan kitleler için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşünülmekte ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu bilinmektedir. Bunlar içerisinde fiziksel inaktivite, küresel mortalite için önde gelen dördüncü risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6’sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30’nun ana nedeni olarak fiziksel inaktivite gösterilmektedir. Fiziksel aktivitenin yetersizliği sonucu da şişmanlık karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde 1 milyar kadar yetişkin bireyin vücut ağırlığının fazla olduğu ve bunların 300 milyonunun da obez olduğu saptanmıştır. Ülkemizde ise 2010 yılında yapılan Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışmasına( TURDEP) göre obezite sıklığı yüzde 32 olarak saptanmıştır. Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 6-11 yaş gurubu çocuklarımızın yüzde 58.42ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş gurubunda TV, bilgisayar, internet , ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir. 6-18 yaş gurubu bireylerin yüzde 8.2’si şişman, yüzde 14.3’ünün hafif şişman olduğu tespit edilmiştir. 

Fiziksel aktivite, her yaşta sağlığa yararlıdır. Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunasında, bu hastalıkların tedavisinde veya tedavinin desteklenmesinde, yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlamasında bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar yaratabilecektir.” şeklinde konuştu.

Daha sonra Vali Yardımcısı Abdurahman İçyer ve Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, fiziksel aktivitenin öneminden bahsederek insanların spor yapmasını ve spora teşvik edilmesini istediler. Konuşmalardan sonra yürüyüşe katılanlar Yakutiye Kent Meydanında çeşitli sportif aktivite yaptılar.

Palandöken