GENEL Haber Girişi : 11 Nisan 2018 16:07

Otizmli Ufukcan’ın matematik aşkı

Otizmli Ufukcan’ın matematik aşkı
Erzurum’da yaşayan otizmli Ufukcan Yavuz matematik konusundaki özel yeteneğinin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istedi.
Geceleri komşularının çıkarttığı seslere dayanamayıp kriz geçirerek kendisine zarar veren Ufukcan'ın ailesi ise yaşadığı evden başka bir yere taşınmak istiyor. 
Erzurum’un Kombina Mahallesi'nde yaşayan güvenlik görevlisi Uğur Yavuz ve okul öncesi öğretmeni Hicran Yavuz çiftinin oğulları 14 yaşındaki Ufukcan Yavuz’a küçük yaştayken kulak rahatsızlığı teşhisi konularak işitme cihazı takıldı. Ancak Ufukcan 3 yaşına geldiğinde işitme sıkıntısı yaşamadığı ve otizm hastası olduğu ortaya çıktı. Otizm hastalarının sese daha fazla hassas olmalarına rağmen Ufukcan’ın duyan kulağına işitme cihazı takılması onu sese iyice hassas hale getirdi. 14 yaşında olan Ufukcan bu yüzden geceleri duyduğu her sese uyanıp krize giriyor. Kendisine ve ebeveynlerine saldıran Ufukcan evde bulanan eşyalara zarar veriyor. 

Aile evini başka bir adrese taşıyacak 
Komşularının bu konuda duyarlı olmamasından şikayetçi olan baba Uğur Yavuz "Komşularımıza bu konuda otizm hastası bir çocuğumuz var geceleri biraz sessiz olmaları konusunda uyarılarda bulunduk fakat onlar bu konuda duyarlı olmadı. Ufukcan’ın kriz geçirdiği bir gece gidip uyarıda bulundum yine dikkate almadılar. Ben de polisi çağırdım, polis gerekli uyarılarda bulundu. Sonrasında polise şikayet ettim diye beni tehdit ettiler. Ben sakinliğimi korudum. 16-17 yaşlarında bir çocukları var o gelip bana tehdit savurdu ben yine sakin oldum. Ben artık dayanamıyorum bugün evimi emlakçıya vereceğim taşınacağım buradan" diye konuştu. 

Otizm hastası Ufukcan’ın matematik aşkı 
Erzurum Özel Eğitim ve Uygulama Okulunda eğitim alan Ufukcan 3 basamaklı sayılarda dahi çarpma, toplama ve çıkarma işlemleri yapabiliyor. 
Otizmli hastaların değişik branşlara ilgisi olduğunu söyleyen baba Uğur Yavuz, Ufukcan’ın elinden tutulursa eğer çok iyi yerlere gelebileceğini söyledi. Ufukcan’ın da Albert Einstein gibi bir bilim adamı olabileceğini ifade eden baba Uğur Yavuz "Albert Einstein’da otizm hastası olma ihtimali olduğunu okumuştum bir yerde. Onu okuldan atmıştılar başarılı olmadığı için ama o müthiş bir fizikçi ve matematikçi oldu. Biz ve öğretmenleri Ufukcan’ın matematikte olan başarısını görüyoruz. Eğer Ufukcan’ın elinden tutulursa çok iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz" dedi. 
Bilim adamı, pilot ve imam olmak isteyen Ufukcan küçük yaşlarda yaşadığı Bursa’ya taşınmak istiyor. 

Hayatımızı sadece Ufukcan’a ayırıyoruz 
Güvenlik görevlisi olan baba Uğur Yavuz sosyal hayatlarının yok denecek kadar az olduğunu, hayatlarını sadece Ufukcan’a ayırdıklarını söyledi. Anne Hicran Yavuz ise, okul öncesi öğretmeni olmasına rağmen mesleğini bırakıp sadece Ufukcan’a zaman ayırdığını söyledi. 
Ufukcan’a bisiklet sürmeyi öğrettiğini söyleyen baba Uğur Yavuz, boş vakitlerinde Ufukcan’la birlikte bisiklet sürüyor. (iha)
Etiketler : otizm
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.