SAĞLIK Haber Girişi : 16 Kasım 2015 14:25

ORGAN BAĞIŞI AZ, NAKİL BEKLEYEN HASTA ÇOK

ORGAN BAĞIŞI AZ, NAKİL BEKLEYEN HASTA ÇOK
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Okulu'nda organ bağışı ile ilgili konferans verdi.
Palandöken/Erzurum
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Erzurum Laboratuvar Okulu'nda organ bağışı ile ilgili konferans verdi. Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'de organ bağışının az, nakil bekleyen hasta sayısının ise çok olduğunu söyledi. 
Okulun çok amaçlı konferans salonunda öğretmen ve öğrencilere organ nakli hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gürkan Öztürk organ naklinin hastalıklı bir organın sağlıklı bir organla değiştirilmesi olduğunu söyledi. Erzurum'da yaptıkları ameliyatlar hakkında video görüntüleri izletip bilgiler veren Atatürk Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, organ nakli sonrası hayatına devam kişilerin ve sporcuların başarılara imza attığını belirtti. Erzurum'da organ nakillerinin başarıyla yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Gürkan Öztürk, "Türkiye'de ilk defa 3 Kasım 1975 tarihinde canlı donörden böbrek nakli gerçekleştirildi. Bu nedenle Kasım ayında organ bağış haftası kutlanmakta. Organ nakli, hastaların günümüzdeki en seçkin tedavi yöntemidir. Örneğin böbrek nakli diğer tedavi yöntemlerine göre hem hayat kalitesini (rehabilitasyonu) daha iyi bir şekilde temin etmesi, hem de daha ekonomik olması nedeniyle son dönem böbrek yetmezliğindeki hastalarda en çok tercih edilen tedavi şeklidir. Günümüzde 60 bin diyaliz hastası var. Biz hastalıktan insanların kaybedilmesini istemiyoruz. O nedenle herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Tüm dünyada organ nakillerinin yüzde 80'i ölen kişiden yapılırken Türkiye'de yüzde 80 canlı vericilerden alınıyor. Çünkü ülkemizde organ bağışı zihniyeti zayıf ve bağış oranı oldukça düşük" dedi.
Geri dönüşü olmayacak şekilde beyin ölümü olan ve hastane şartlarında ölen kişilerin organları, ilgili uzmanların beyin ölümü tanısı koyması ve ailesinin izin vermesiyle nakil yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, organ bağışının büyük bir sevap olduğunu da söyledi. Öztürk, "Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yenide yaşama şansı verebilir" diye konuştu.
Konferansın ardından okul başkanı 11'inci sınıf öğrencisi Rabia Hilal Şener, Prof. Dr. Gürkan Öztürk'e çiçek takdim etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.