KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 06 Şubat 2018 11:06

Ömeroğlu; “Âşık Sümmanî adı yaşatılmalı”

Ömeroğlu; “Âşık Sümmanî adı yaşatılmalı”
Ömeroğlu; “Âşık Sümmanî adı yaşatılmalı”
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi şair Adalet Ömeroğlu, kesin olmamakla birlikte eldeki bilgilere göre 5 Şubat’ın Âşık Sümmanî’nin ölüm yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, şehrimizde onun manevi şahsına uygun bir yerde adının yaşatılması gerektiğini söyledi. 
Adalet Ömeroğlu’nun açıklaması şöyle: “Erzurum, Emrah’ın dediği gibi hem ilimizdir hem ilimdir. Erzurum, mülk-i İslam’ın kilididir. Şehrimize bu kimliği kazandıranlar arasında tarihi süreç içerisinde bu topraklar üzerinde yaşamış ilim erbabı, arifler, gaziyân, bacıyân ve âşıklardır. Onların geride bıraktığı eserlerdir, sazlarıyla sözleriyle halleriyle bize miras bıraktıkları töredir. Bu manevi şahsiyetlerden birisi de 1861-1915 tarihleri arası yaşamış olan bâdeli âşıklardan Narmanlı Âşık Sümmanî’dir.
Evet, bugün yeni nesil onu notaya alınmış birçok deyişiyle, TRT repertuarına kazandırılmış türküsüyle biliyor. “Ceylan Gözlerine Kurban Olduğum, Ervah-ı Ezelde Levh u Kalemde, Narman Kazasında Orcuk Yolunda” türküleriyle bilinen ve birbirinden hikmetli deyişleri olan Âşık Sümmanî, sevenlerince elbette hatırlanıyor, çeşitli etkinliklerle anılıyor. Sümmânî’nin daha geniş kitlelerce tanınmasına vesile olması için adının bir mekânda, caddede, okulda, salonda, mahallede yaşatılmasını arzuluyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlardan bu duyarlılığı beklemekle beraber Âşık Sümmanî’yi ölümünün 103. yıldönümünde rahmetle anıyoruz.”
Etiketler : tarih
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.