ERZURUM Haber Girişi : 20 Mayıs 2016 12:38

Lalapaşa Camii'nin önünde HERKESE SUT

Lalapaşa Camii'nin önünde HERKESE SUT
Er Palan öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü'nün desteği ile düzenlenen süt günleri yarın başlıyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her 21 Mayıs'da kutlanan süt günleri, bu yıl Erzurum'da görkemli bir törene sahne olacak. İşadamı Abdullah Büçge'nin Kandilli'deki çiftliğinden elde edilen tonlarca süt yarın Lalapaşa Camii'nin önünde 7'den 70'e herkese ücretsiz ikram edilecek.  Büyükşehir Belediyesi'nin ve Tarım İl Müdürlüğü'nün destek verdiği bu kampanya Erzurum'da bir ilk olmakla beraber, geleneksel hale getirilmesi planlanıyor.
Her yıl 21 Mayıs'ta kutlanan Dünya Süt Günü etkinliğinin, bu yıl Erzurum'da görkemli bir törene sahne olacağını belirten Abdullah Büçke, ''Doğduğumuz andan itibaren tüketmeye başladığımız sütün önemini ve tüketimini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1956 yılından beri 21 ''Dünya Süt Günü'' olarak kutlanmaktadır'' dedi.
Er- Palan Organik Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin sahibi işadamı Abdullah Büçge, ''Çiftliğimiz Erzurum Aşkale İlçesi Kandilli mevkiinde Avrupa'dan ithal ettiğimiz 500 sağmal simmental hoştayn ve montofon ırkı hayvanlarla günlük 7 bin kg. süt üretmekteyiz. Hayvan beslenmesinde kullandığımız metaryeller kendimize ait 2 bin dekar arazimizde organik olarak üretilmektedir. Ayrıca işletmemizde ürettiğimiz damızlık düveler ve damızlık boğalar yetiştirilerek Tarım Bakanlığı destekli olarak bölge çiftçimize dağıtılmaktadır. İşletmemiz hastalıklardan 'Arı İşletme', 'AB onaylı süt çiftliği' ve 'organik' belgelerine sahip bölgemizde tek ve ülkemizde sayılı çiftliklerindendir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü etkinliklerinde Avrupa da pazarı bitme noktasında olan UHT yani uzun ömürlü insan sağlığı açısından faydalı olmadığını, yani ısıl işlem esnasında faydalı ve faydasız tüm bakterilerin öldürülmesi sebebiyle bu sütün insan sağlığına yararının olmadığına dikkat çekmek ve pastörize sütün daha faydalı olacağını halkımıza anlatmak ve tattırmak süt içme alışkanlığını geliştirmek için bu etkinliği düzenliyoruz'' diye konuştu.
İşadamı Büçge, ''Mucizevi bir besin kaynağı olan süt içerisinde protein, vitamin ve mineraller açısından sağlıklı beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir. Yaşamımızın her aşamasında gerekli alan süt, özellikle bebeklerin kemik ve vücut gelişiminde kalsiyum kaynağı olması, çocukluk, gençlik, hamilelik ve yaşlılık dönemlerinde insan beslenmesinde (fiziksel ve zihinsel gelişiminde) çok önemli bir role sahiptir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde günlük kişi başına tüketilen süt miktarı çok yüksek iken, bu oran ülkemizde henüz istenilen seviyelerde değildir. Sütün yanında peynir, yoğurt, ayran, vb. ürünlerin de sağlığımız için tüketilmesi gerekiyor. İçeriğinde A vitamini göz ve diş sağlığımız için, E vitamini bağışıklık sistemimiz için, D vitamini ise kemik ve diş gelişimini destekliyor. Bunlara ilaveten uzmanlar bazı kanser türlerinin önlenmesinde süt tüketiminin önemine dikkat çekiyorlar. Özellikle hijyenik süt tüketilmesi, sokak sütü tüketiminden vazgeçilmesi amacıyla halkın bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin artırılarak sağlıklı nesiller yetiştirmesi için bizlere büyük görev düşmektedir'' dedi.


Etiketler : erpalan
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.