KÜLTÜR - SANAT Haber Girişi : 09 Aralık 2013 15:44

KAR VE TİPİ ALTINDA BELGESEL ÇEKİMİ

KAR VE TİPİ ALTINDA BELGESEL ÇEKİMİ

Erzurum’da çekimi yapılan belgeselde Sarıkamış Harekatı’na katılan askerlere sırtlarında erzak taşıyan öğrencilerin canlandırıldığı bölüm, kar yağışı ve tipi altında yapıldı.
Sultan 2. Abdülhamid tarafından, 1889 yılında kurulan ve bugüne kadar önemli isimler yetiştiren "Erzurum Lisesi"nin, tarihe ışık tutması ve gelecek nesillere daha iyi aktarılabilmesi için Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Murat Bulut tarafından hazırlanan belgeselin çekimleri gerçek görüntüleri aratmadı.
Erzurum-Pasinler karayolu üzerindeki Nebi Hanları mevkisinde çekilen bölümde öğrenciler, kar ve tipiye aldırmadan dağda saatlerce yürüyerek ağır kış şartlarına meydan okudular.
Tarihi Erzurum Lisesi Müdürü Selami Güneş, cepheye erzak götürecek olan öğrencilere okul bahçesinde hitaben bir konuşma yapıktan sonra, öğrenciler sırtlarına aldıkları torbalarla yola koyuldu.
Belgesel projesini hazırlayan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Murat Bulut, “Tarihi Erzurum Lisesi’nin belgesel çekimlerini çok ince ayrıntılarla yapıyoruz. Belgeselin içerisinde yer alan bir bölümde ise 1924 yılında yapılan Sarıkamış Harekatı sırasında askerimiz Sarıkamış’ta erzak sıkıntısı yaşıyor ve Erzurum’dan cepheye mühimmat erzak taşınması gerekiyor fakat o dönemde herkes cephede olduğu için Erzurum Lisesi öğrencilerine bu görev düşüyor. Erzakları torbalara koyarak sırtlarına alan öğrenciler Nebi Hanları denilen mevkiye zor şartlarda götürüyor. O dönemde tabi hava şartlarımız çok uygun değildi bugün de biz özellikle bu havanın olmasını istedik. O günün şartlarına göre aynıydı. Erzurum Lisesi önündeki konuşma sahnesinin ardından Nebi Hanları mevkisinde çekimleri yaptık” dedi.