EKONOMİ Haber Girişi : 23 Kasım 2015 16:20

İRAN-TÜRKİYE EKONOMİK İŞBİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM

İRAN-TÜRKİYE EKONOMİK İŞBİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM
İRAN-TÜRKİYE EKONOMİK İŞBİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM
Palandöken/Erzurum
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ( KUDAKA ) ve İran İslam Cumhuriyetinin ortaklaşa yürüttüğü, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri Dairesi tarafından Anahtar Çözümler İran-Türkiye Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem konulu sempozyum Erzurum Ticaret ve Sanayi Toplantı Salonunda yapıldı. 
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen sempozyuma, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Baş Konsolosu Hüseyin Gasimi, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu Ülkeleri Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mahmut Utku Yalım, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, kaymakamlar, STK temsilcileri ve iş adamları katıldı.
Toplantının ana konu başlıkları, İran ve Türkiye Ekonomisi, Türkiye-İran Ticari ve Ekonomik İlişkileri, İran'ın dünya ile ticareti, İran-Türkiye tercihli ticaret anlaşması, İran pazarı ( güçlü-zayıf yönler, fırsatlar-tehditler ) ve geçmişin değerlendirilmesi ve geleceğin öngörüsü oldu.
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak konuşmasında, "Çalışmalarımızın bir ürününü bugün gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda sanayi ve ticaret açısından avantajlarımız ve dezavantajlarımız, güçlü yanlarımız nelerdir arkadaşlarımız çalışıyor. Bizler aynı toprakların insanlarıyız. Aynı kültürün insanlarıyız. Tarihe baktığımız zaman bunlar iç içe yaşayan toplumlar olarak çıkıyor. Lojistik yönü olarak Erzurum hakikaten kitaplara da bakıldığı zaman geçmiş ve buralara kadar gelip geçen insanların hatıraları ile tekrar yaşanabiliyor demektir. En önemli bir konu olarak ta eski güven ortamları maalesef bitti. O bakımdan İran'ı en iyi anlayan ülkeler arasında Türkiye ve Erzurum vardır. Buralarda kalıcı dostluklar kurulmuştur." dedi.
İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Baş Konsolosu Hüseyin Gasimi'de, "Daha önceki tecrübelerime dayanarak 15 yıl Türkiye masasında çalıştığımdan dolayı bazı hususlar konusunda bilgi verebilirim. Bilindiği üzere İran İslam Cumhuriyeti her zaman Türkiye ile münasebetlerin genişletilmesinde gayret göstermiştir. Ticaret hacmimizin yükseliş göstermesi için geleneksel ve eskiye dayanarak tecrübelerimizi kenara bırakmamız gerekiyor. Ben hala görüyorum iki tarafın sınır kapılarında bazı insanlar sıkıntılar çıkararak bazı zamanlar çalışmıyorlar. Yani gidiş ve gelişlerde sıkıntı çıkarıyorlar. Sınırlarımızda tırlar bekleyerek uzun kuyruklar oluşuyor. Demiryollarının genişlemesi lazım." dedi.
Etiketler : iran
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.