GÜNCEL Haber Girişi : 18 Eylül 2009 17:24

İmamların cübbesine kadın eli değdi

İmamların cübbesine kadın eli değdi
Hobi olarak başladığı işi geliştirip 'iş alanı' haline getiren Sevim Sezer, imamlar için 'yazlık ve kışlık, kullanışlı, terletmeyen, dökümlü olduğu için düz duran ve kolayca kırışmayan kumaşlardan' cübbeler dikiyor. Sezer'in hedefi, hazırladığı cübbeyi Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'na giydirmek.

Cami kürsülerinde tek tip siyah cübbeli imamları görüp de 'Neden hep siyah giyiyorlar?' diye düşünürken Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun Diyanet İşleri Başkanı olmasıyla bu görüntüler değişmeye başladı. Bardakoğlu'nun, renginden desenine kadar, özel olarak bir cübbe tasarlatarak giymesi imamlara ve müftülere örnek oldu. Artık imamlar giydikleri cübbelerin şıklığı ile dikkat çekiyor.

Cübbede marka; Visalli

Sevim Sezer, Fatih'teki mütevazı atölyesinde göz nuru dökerek dini temsil eden kişilere cübbe hazırlamak için çalışıyor. Sezer, başlayalı bir-iki yıl olmasına rağmen birçok ülkenin dinî temsilcisine kendi diktiği cübbelerden giydirmiş olmanın keyfini yaşıyor.

Sezer'in ürünlerini Rusya, Hırvatistan, Ürdün, Bosna-Hersek, Kâbe imamları, KKTC Din İşleri başkanı, İskeçe müftüsü giymiş. Sezer, kişiye özel tasarımlarının beğenilmesi üzerine cübbe dikimini kendine bir iş alanı olarak belirlemiş. Şimdi, küçük atölyesinde birkaç kişilik kadrosuyla, Osmanlı desenleri ve günümüz çizgilerini harmanlayarak oluşturduğu yeni cübbelerini Visalli markasıyla tanıtmaya çalışıyor.

Hitap ettiği sektörü sadece imam ve müftülerle sınırlamayan Sezer, akademisyenlerin yanı sıra yargı mensuplarına da cübbe tasarlamak istiyor. Ancak sürekli cemaatin karşısına çıkan imamların cübbeleri onun için öncelik taşıyor. "Cuma günleri en küçük camide bile yüzlerce insanın karşısına çıkan imamlarımız, önce giydikleri kıyafetleriyle cemaate mesajlarını iletmeli." diyen Sezer, "Yıllardır imamlarımıza siyah cübbe giydirilmiş. Kim tarafından tasarlandığı belli olmayan, hiçbir anlam ve özellik taşımayan motifle bezenen, kullanışsız kumaşlardan dikilen bu cübbeler özellikle yaz aylarında imamlarımıza işkence çektirmiş. Biz cübbelerimizi hazırlarken yazlık ve kışlık olmak üzere en kullanışlı, terletmeyen, dökümlü olduğu için düz duran ve kolayca kırışmayan kumaşlardan seçiyoruz." diyor.

Sezer'in yeni hedefi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'na ve yardımcılarına kendi hazırladığı cübbeleri giydirebilmek. İstanbul'da düzenlenen İslam şûrasında farklı ülkelerin dinî temsilcileri için hazırladığı cübbeleri teslim eden Sezer, bu arada Bardakoğlu'nun da ölçülerine ulaşmış. Başkan ve yardımcıları için ayrı ayrı desenlerle cübbe hazırlığı yapan Sezer, bir-iki ay gibi kısa bir sürede başkana hazırladığı cübbeleri takdim edeceğini ifade ediyor.

Sezer, "Papa dünya markası tarafından giydiriliyorsa Diyanet İşleri Başkanı'mızın da özel olarak giydirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için arşivlere müracaat ettik. Meşihatı İslamiye makamında bulunan zatların özel tasarlanmış cübbelerine ulaştık. Başkanın cübbesinin kalıplarını çıkartabilmek için İtalya Milano'dan özel modacılarla ortak çalışmalar yaptık. Selçuklu mimarisinden esinlenerek, Rumî motiflerin Türk İslam desenleriyle buluşmasını hayal ettik, çaba gösterdik." diyor.

Bardakoğlu için hazırlanan cübbenin kumaş ve desen özelliklerini ise şöyle planlamış Sezer: Kumaş dökümlü ve desene elverişli. Cübbe beyazı temsilen ekru. Desenler ihtişamlı fakat mütevazı renklerle bezenmiş. Tamamen el işi. Sarık fes ve tülbent; fes özel imalat. Serin tutması için deri tozu ile yan çeperleri yapıldı. Hem tepe hem de yanlarında menfezler açılarak ferahlık sağlandı. Sarığa dolanan tülbentin hazırlanması ise Bardakoğlu'nun yüz hattındaki genişliğe göre orta bir sarımla hazırlanması planlanıyor. Fese özel bir tasarım ile yerleştirilecek olan pupka ve püskül ile kıyafet tamamlanıyor