GÜNDEM Haber Girişi : 08 Aralık 2017 16:30

Doğu'da, Trump'ın Kudüs kararına tepkiler

Doğu'da, Trump'ın Kudüs kararına tepkiler
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'da Cuma namazı gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan'da Cuma namazı gerçekleştirilen eylemlerle protesto edildi.
Binlerce Erzurumlu Lala Paşa Cami avlusunda toplandı.
Ak Parti Erzurum İl Başkanlığınca düzenlenen basın açıklaması programında vatandaşlar ellerinde Türk ve Filistin Bayrakları ile karara tepki gösterdiler.
Programa Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Semen, Ak Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, İlçe belediye başkanları ve teşkilat başkanları, Kadın kolları, Gençlik kolları, STK'lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Lalapaşa Camiinde Cuma namazı sonrası tepkiler çığ gibi büyüdü. Ellerde Türk Bayrakları slogan atarak Kudüs'ün İsrail'in başkent olarak tanınması ve onaylanmasına sessiz kalınmadı.
İlk olarak Ak Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz konuşmasında "ABD Kudüs'ümüzü İsrail'in başkenti olarak ilan etti. Bundan dolayı Müslümanlar çok büyük bir kırgınlık yaşadı. Biliyorsunuz ki bizler bir şehirde doğar, büyür ve geçimimizi o şehirde yaparız. Ama her Müslümanın ikinci bir şehri vardır. O şehir daha öndedir ve bunun ismi Kudüs'tür. Burada toplanarak STK'larla, Büyük Şehir Belediye Başkanımız ve ilçe Belediye Başkanlarımız ile ve siz muhterem Müslümanlar ile beraber Kudüs ile ilgili bir basın açıklaması yapmasını uygun bulduk.



ABD Başkanı TRUMP ın hukuksuz Kudüs açıklaması insanlık vicdanını ve bölgemizi yaralamıştır. Bölgemizde ki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmadan başka bir şey değildir. Asla kabul edilemez bu karardan bir an önce dönülmelidir. Türkiye'nin insanlığın silüeti olan Kudüs'e bu saldırısıya karşı Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların İslam İş Birliği Teşkilatı Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. ABD nin bu kararın alınması dünyada adaletsizliğinin bir tezahürüdür. Bu hadise Cumhurbaşkanımızın küresel sistemin çarpıklığına ve adaletsizliğine uzun zamandır dile getirilen Dünya Beşten büyüktür itirazının haklılığını teyit etmişlerdir. " dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de konuşmasında "Cuma namazımızı eda ettik. Hep beraber mukaddes beldemiz olan Kudüs'ü kurtarmak, Kudüs'ü Başkent ilan edenlere ders vermek üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Buradan sesleniyoruz TRUMP' a ve yandaşlarına da sesleniyoruz ki Kudüs Müslümanların ilk kıblegahıdır. Kudüs en önemli mescitlerden biridir. Aldığınız bu karadan geri dönün. Eğer bu Müslümanlar tüm dünyada kıyama kalkarsa, ayağa kalkarsa bir tükürük ile sizleri boğarlar. Biz Müslümanlar olarak dünyada barış istiyoruz. Dünyada huzur istiyoruz. Ama siz hala dünyada kavga istiyorsunuz. Dünyada savaş istiyorsunuz. Biz tekrar Erzurum'dan, Türkiye'den, dünyanın dört bir yanından haykırıyoruz ki, ne Kudüs'ü size veririz, ne de Kudüs'ü size çiğnetiriz. Ne de Kudüs'ü size başkent yaparız. Bu aldığınız karardan vaz geçin. İnsanları birbirine kırdırmayın. Kudüs Müslümanlarındır ve öyle de kalacaktır. Bir avuç azınlıklara karşı böyle bir karar aldınız. Bu kararı alamazsınız. Aldırmayacağız. Türk Milleti olarak dün olduğu gibi bu gün de yarın da bu olaya evet demeyeceğiz '' dedi.
Lalapaşa Cami avlusunda toplanan vatandaşlar birlikte tekbir getiri, Kudüs'ilgili kararı kınandı. Kudüs için toplanan vatandaşlar konuşmalardan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ak Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, STK temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş caddede tekbir getirerek kısa bir halk yürüyüşü yaptılar.



Buyburtlular Kudüs için yürüdü
Bayburt'ta Cuma Namazı'nın ardından ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.
Bayburt'ta yüzlerce vatandaş Cuma namazının ardından ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı Bayburt Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler öncülüğüne protesto edildi.
Cami çıkışında Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan ve ellerinde Filistin ve Türk Bayrağı taşıyan vatandaşlar, 'Kudüs İslamındır', 'Hamas'a selam direnişe devam' sloganları atarak ve tekbirler getirerek karara sert tepki gösterdi.
Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Belediye Başkanı Mete Memiş, şunları kaydetti: "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızıçizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir." Gösterinin ardından grup olaysız dağıldı.

Iğdır'da ABD ve İsrail protesto edildi
ABD Başkanı Donald Trump Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak açıklamasının ardından, Iğdır'da protesto edildi.
Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarında, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve 15 Temmuz Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen programa Cuma namazı sonrası katılan vatandaşlar karara tepki göstererek protesto etti.
Protestoların ardından İnsani Yardım Vakfı (İHH) adına açıklama yapan Zülfü Dinç, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul ettiğini ilan etmesi, elçiliğini taşıma kararı İsrail'in bütün Filistin'i başkenti Kudüs dahil işgal etme plan ve kararının bir parçasıdır. 1995'te ABD bu kararı almış ve sürekli Filistin'e ve İslam dünyasına karşı kılıç gibi tehdit olarak kullanmaktadır. Çok manidar bir tarihte Kudüs'ün Müslümanların elinden çıkmasının 100. Yıldönümünde bu karar uygulamaya konmuştur. Bu hareket basit bir hareket değil, Siyonizm ve Emperyalizm ortaklığının oldukça sistematik ve iyi planlanmış bir hareketidir. ABD'nin Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını da bitirmiştir. ABD İsrail'le aynı statüde işgalin tarafı olmuştur" dedi.
Daha sonra Ak Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras ise, "Filistin meselesi İslam aleminin ayıbı olmuştur. Dinmeden kanayan yarısı olmuştur. Kudüs davası İslam aleminin ümmet olma bilincinin sınav alanıdır. Eğer İslam alemi yek vücut olup birleşemezse korkarım ki ümmet olma iddiasını da kaybedecektir" şeklinde konuştu.
ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması Kağızman'da protesto edildi.
Cuma namazı çıkışı Kağızman İstiklal alanında toplanan binlerce kişi Kudüs'ün İsraillin başkenti olma kararını protesto ederek ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attılar. Kalabalık dualar ve tekbirler ile ilçe meydanında yürüyerek Filistin halkına sahip çıktıklarını ve mescidi aksanın Müslümanlar için önemini belirten sloganlar atarak tepki gösterdiler okunan duaların ardından kalabalık olaysız dağıldılar.

AK Parti Kars İl teşkilatından ABD'ye tepki
AK Parti Kars İl teşkilatından ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs açıklamasına tepki geldi.
AK Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Milletvekili Selahattin Beyribey ve İl teşkilatıyla Cuma namazı sonrasında Fethiye Cami önünde toplanarak ABD'ye tepki gösterdi.
AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs'ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğu hatırlatan Başkan Başkan Çalkın, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" dedi.
Çalkın, "İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında bir süre slogan atan kalabalık, daha sonra sessizce dağıldı.

Erzincan Ünivresitesi'ndeki basın açıklamasına 3 bin öğrenci katıldı
Amerika Birleşik Devletler'i Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs'ü İsrail'in Başkent" olarak tanımasını protesto etmek amacıyla Erzincan Üniversitesinde basın açıklamaları yapıldı.
Erzincan Üniversitesinde yapılan basın açıklamasına Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Dekanlar, Öğretim görevlileri ve 3000' e yakın öğrenci katıldı.
Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu şu ifadelere yer verdi; "Her coğrafyanın tarihe dayalı tabii bir kaderi, kazanılmış beşeri hakları vardır. Bunu kendi tabiatnın dışında bir yola zorlamak haksızlık ve adaletsizliğe davetiye çıkarmak demektir. Bu nedenle Kudüs'ü kendi tabiatının dışında bir kimliğe zorlamak, orada yaşayan tüm yapıların insani haklarını gasp eder, türlü adaletsizliklere yol açar. Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen ve bu coğrafyanın dışındaki ülkeleri de etki alanına çeken, uluslararası yasalara aykırı, zaman zaman ırki , zaman zaman dini "fanatizm"le sahneye konulan "terörist" eylemleri, kalkışmaları, işgalleri meşru görmek, göstermek veya yanında olmak yalnız bölgesel değil, tüm dünya barışını tehlikeye sokar. İsrail yönetiminin, yirmi birinci yüzyılın medeniyet dünyasıyla uzaktan ve yakından uyuşmayan insanları dinleri ve milliyetleri bakımından ötekileştirip, yaşama haklarını gasp etmekten çekinmediğini, bütün dünya, bu gün ibretle seyretmektedir. Küresel sömürü anlayışı ile İslâm coğrafyasının kan gölüne çevrilmesinde de, hiçbir sakınca görmeyen yirmi birinci yüzyılın medeniyet dünyasını algılamak ve anlamak oldukça güçleşiyor. Çünkü, herhangi bir ırk ve inanç ayrımı gözetilmeksizin bilinen evrensel insan haklarının gasbı kabul edilir bir davranış değildir. Kudüs, Filistin'in başkenti, insanlığın ortak mirası, İslam âleminin de göz bebeğidir. Bu hakikati görmezlikten gelen Amerika Birleşik Devletleri başkanı Trump'ın kararını Erzincan Üniversitesi olarak şiddetle kınıyoruz, telin ediyoruz" dedi. Ardından konuşan Erzincan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi ve CHP Erzincan İl Gençlik Kolları Başkanı Elif İnci Utlu ise şu ifadelere yer verdi; "Gün birlik günüdür. Daha çok birbirimize bağlanma ve tutunma günüdür. Senelerdir işgal altında olan kadim kent Kudüs hakkında Amerika'nın işbirlikçisi lehine verdiği kararı tanımıyoruz. Bu karar ABD ile siyasi ve ekonomik ortağı İsrail'in Ortadoğu'da yıllardır sürdürdüğü politikanın gerçek yüzüdür. Bizler bu işbirliği resmi karşısında o topraklar üzerinde hakkı olan ve barışı tesis edecek özneyi oluşturan Filistin halkının yanındayız" dedi. Ardından Konuşan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Keleş ise şu ifadelere yer verdi; "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam'ın harem-i izzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.
Kağızmanlılar kararı protesto etti
ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması Kağızman'da protesto edildi.
Cuma nazmı çıkışı Kağızman istiklal alanında toplanan binlerce kişi Kudüs'ün İsraillin başkenti olma çabalarını protesto ederek ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attılar. Kalabalık dualar ve tekbirler ile ilçe meydanında yürüyerek Filistin halkına sahip çıktıklarını ve mescidi aksanın Müslümanlar için önemini belirten sloganlar atarak tepki gösterdiler okunan duaların ardından kalabalık olaysız dağıldılar.

Ömer Karataş
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.