GÜNCEL Haber Girişi : 23 Şubat 2015 23:18

DAİB'den Kazan ve Tataristan çıkarması

DAİB'den Kazan ve Tataristan çıkarması
DAİB'den Kazan ve Tataristan çıkarması
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından "Bölgenin Hedef Pazarı Konumundaki ülkelerle bölgeden Gıda İhracatının Artırılması" projesi kapsamında 17-21 Şubat 2015 Tarihleri arasında Kazan-Tataristan'a yönelik "Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti" programı gerçekleştirildi.
11 firmanın katılımıyla, Kazan/Tataristan'a yönelik olarak düzenlenen "Gıda Ticaret Heyeti" organizasyonu oldukça verimli geçti. 
Programa, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Denetim Kurulu Üyesi Nizamettin Taşbağ, Tataristan Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Aydar Garşigulli, projeye dahil olan 11 firma ve birlik temsilcilerinden oluşan toplam 27 kişi katıldı. Kazan/Tataristan Başkonsolosu Turhan Dilmaç ve Ticaret Müşaviri Zekeriya Bektaş ve Tataristan Tarım ve Ekonomi Bakanlığı Temsilcileri program boyunca DAİB heyetine eşlik etti.
Programla ilgili değerlendirme yapan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, DAİB Heyetinin Kazan programının son derece verimli geçtiğini dile getirdi.
DAİB heyeti program kapsamında Kazan Agroindustrial fuarı resmi açılış törenine katılım sağlamış ve stand ziyaretleri gerçekleştirildi.
Aynı gün; fuar merkezinde, Tataristan - Türkiye Tarım İşbirliği forumu gerçekleştirildi. Foruma, Tataristan Tarım Bakanı Ahmet Ofbey ve Tataristan Tarım Bakanlığı yetkilileri, T.C. Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, Kazan Ticaret Müşavirimiz Zekeriya Bektaş, DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel ve Genel Sekreterlik personelleri, proje katılımcısı firma temsilcileri ve Tataristan'da yerleşik firma temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişi katıldı.
Tataristan Tarım Bakanı Sayın Ahmet Ofbey, Tataristan'ın tarım alanındaki mevcut durumu ve yapılan yatırımlar hakkında bir sunum gerçekleştirmiş ve 1995 yılından itibaren Türkiye ile sanayi ve petrokimya alanında ticaret hacminin yüksek olduğunu fakat tarım alanında beklendiği şeklinde gelişmediği dile getirdi. Ofbey, bu tür organizasyonlar neticesinde istenilen seviyelere ulaşacağı temennisinde bulunarak son dönemlerde tarım alanında yapılan yeni düzenlemelerin yabancı yatırımcıların ilgisini çekeceğini belirtti. Ofbey, ayrıca Tataristan'ın Rusya Federasyonu süt üretiminin %2'sini karşıladığını ve bu rakamı yüzde 10 çıkarmayı hedeflediklerini, aynı şekilde et üretiminin 500 bin ton olduğunu ve bunu 1 milyon tona çıkarmayı hedefledikleri ifade ederek, Tarımsal ve hayvansal üretim için arazilerin ve iklimin elverişli olduğunu bildirmiş ve yıllık yaklaşık 6 milyon ton buğday ürettiklerini söyledi. Yaş meyve-sebze gibi ürünlerde ithalatlarının çok yüksek olduğunu da kaydeden Ofbey, Yabancı yatırımcılar konusunda Rusya Federasyonunda lider olmayı planladıklarını, güvenilir yatırımcılara ihtiyaç duyduklarını ve bunun için gerekli tecrübe ve imkanlarının var olduğunu dile getirerek ikili iş görüşmelerinin verimli geçmesi ve burada sınırlı kalmaması gerektiğini anlattı.
Kazan Başkonsolosu Turhan Dilmaç, ise iki ülke arasındaki mevcut ticari ilişkilerden bahsederek, Tataristan Cumhuriyetinin tarıma verdiği destekleri anlattı. Konuşmasında, Tataristan Cumhuriyetinin 1. ve 2. Cumhurbaşkanının tarımdan geldiğini ayrıca tarıma verilen önemi göstermek amacıyla bakanlık binalarından en güzel binanın tarım bakanlığına ait olduğunu söyleyen Dilmaç, Tataristan Cumhuriyetinin, ülke olarak tarım sektörünü korumaya yönelik bir model geliştirdiklerini ve başarılı olduklarını vurguladı. Bu modeli daha da geliştirmek amacıyla güvenilir yabancı yatırımcılara açık olduklarını, Tataristan Cumhuriyetinin tarım sektöründe kendi kendine yeten bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Dilmaç, son dönemde Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında tarım alanında alınan kararlardan yaş meyve sebze ve yatırım imkanları konularına dikkat çekti.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel de T.C. Ekonomi Bakanlığı ve DAİB Genel Sekreterliği organizasyonunda gerçekleştirilen programda gösterilen misafirperverliğe ve yakın ilgiye öncelikle teşekkür ederek Tataristan Cumhuriyeti ve Türkiye arasında, ticaretin ithalat anlamında hammadde ve tarım ürünleri, ihracat anlamında, otomotiv, tekstil, tarım ürünleri şeklinde olduğunu ve ticaret hacmimizin artırılması gerektiğini söyledi. Tataristan Cumhuriyeti ile olan ilişkilerin aynı zamanda Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerimize katkı sağladığını, Tataristan Cumhuriyetinin Rusya Federasyonunda en çok yatırımlarımızın var olduğunu ve bunun 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Şengel, Tataristan Cumhuriyetinin Tarım ve Gıda Sektöründe de bizim için çok önem arz ettiğini ve mevcut olan ticaretimizi karşılıklı olarak artırmamız gerektiğini belirtti. Şengel, Halihazırda Tataristan Cumhuriyetinde yatırım yapmış Türk firmalarımız olduğunu gerek dış ticaret mevzuatı gerekse Tataristan Cumhuriyeti hükümetinin yatırımcılara verdiği cazip destekler sayesinde ticari ilişkilerimizin gelişeceğini sözlerine ekledi.
DAİB heyeti aynı gün fuar merkezinde, proje katılımcısı firmalar ve Tatar firmalar arasında ikili iş görüşmelerine katıldı. İkili iş görüşmeleri, toplantı sonrasında ve stand ziyaretleri esnasında da 50'ye yakın iş görüşmesi gerçekleştirilirken, İkili iş görüşmelerine 60'ın üzerinde Tatar firma katıldı.
Programda daha sonra Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Mınnıhanov DAİB heyetini makamında kabul etti. DAİB heyetine yakın ilgi gösteren Cumhurbaşkanı Rustam Mınnıhanov, Türkiye den bir heyetin ülkelerine yapmış olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. DAİB Yönetim Kurumu Başkanı Cemal Şengel' in Erzurum'a davetinden de fevkalade memnun kalan Cumhurbaşkanı Rustam Mınnıhanov ileriki bir tarihte Erzurum'a ziyaret sözü verdi.
DAİB heyeti, program kapsamında Mayskiy Sera alanını da ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Türk İşadamları sera alnından oldukça etkilendi. Eksi 30 , eksi 40 derecede 40 hektar kapalı alanda üretim yapan ve yıllık enerji harcaması 80 megavat olan seranın, Erzurum için oldukça güzel bir örnek olduğu konusunda söz birliği ederek eğer enerji problemi aşılabilirse ortak bir girişimle Erzurum da biraz daha küçük ölçekli bile olsa bölge ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede bir seracılık işletmesi çalışmalarına başlanmasına karar verildi.
Heyet, incelemeleri kapsamında Kazan Tarım Sanayi Parkını gezerek gıda ürünleri ve diğer ürünler ile ilgili pazarlar hakkında bilgiler edindi. Tarım ve Sanayi Parkı Genel Müdürü tarafından heyete söz konusu merkezin işleyişi, Pazar yeri, depo ve soğuk depoların fiyatları ve yatırımcılara sundukları diğer hizmetler konusunda brifing verildi.
Heyetimiz ayrıca Çuvaşistan Patates fuarını da ziyaret ederek üreticilerle görüşmeler yaptı. Aynı gün; Heyetimiz Çuvaşistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından kabul edildi ve ortak bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Çuvaşistan Tarım Bakanı, Çuvaşistan Kalkınma ve Ekonomi Bakanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve 20'ye yakın Çuvaş firma temsilcisi katıldı. Ticaret odası Başkanı, Çuvaşistan'ın ekonomik durumu, dış ticaret istatistikleri ve yatırım imkanları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, programla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünü ve Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda, Kazan/Tataristan'a düzenlenen "Gıda Ürünleri Ticaret Heyeti" programı sırasında gerçekleştirilen bu faaliyetler sonucunda; Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar $ ile Bölgemizin hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmasına katkıda bulunmak, Bölgemizdeki firmalardan halen ihracat yapanların ihracat miktarlarını artırmak ve hiç ihracat yapmamış firmalarımızın da ihracat tecrübesi yaşamasına ve ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili ilişkilerin ve dış ticaretin geliştirilmesi ve artırılmasına yardımcı olmak gibi faydalar hedeflenmiştir. Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı için, Birliğimiz kanalıyla benzer organizasyonlarının bundan sonra da artarak devam etmesi, programa katılan firmalar tarafından dile getirilmiştir." Diye konuştu.

Etiketler : daib
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.