Haber Girişi : 07 Eylül 2020 01:33

Binlercesi iflasın eşiğinde!

Binlercesi iflasın eşiğinde!

YÖK’ün “üniversitelerde uzaktan eğitim” kararı, özel yurtları fena vurdu…

Siyaset ve bürokrasi bu soruna sırtını dönüyor ama bilinmeli ki gidişat çok vahim…

Devlet bu sesi duymalı…

Devletin kiraladığı yüksek kapasiteli tüm yurtlara, bir tane öğrenci olmadığı halde, her ay “garanti kapsamında” ödeme yapılırken, binlerce kişinin istihdam edildiği tüm özel yurtlar tek tek kapılarına kilit vurmaya başladı.

İflaslar yağmur gibi yağıyor

YÖK’ün bu kararından sonra ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da onlarca özel yurt borç batağına gömüldü. Kiralarını, çalışan ücretlerini ve borçlarını ödeyemez hale gelen özel yurtlar, karşı karşıya kaldıkları bu vahim sorunu anlatacak muhatap bulamıyor.

Tuzu kuru garanticiler sosyal adaleti dinamitliyor

Oysa diğer yanda vaktiyle devletle imzaladığı anlaşma gereği öğrenci olsa da olmasa da her ay parasını alan yüksek kapasiteli öğrenci yurtlarının keyfine diyecek yok! Sıfır maliyetle her ay yüzbinlerce lira devletten tahsil eden bu yurtlar, ne Maliye’yi ne de yurtları kiralayan ilgili kurumları rahatsız etmiyor!

İşletmeciler S.O.S veriyor

Özel Yurtlar Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, YÖK’ün bu kararından sonra, üniversite olan her şehirde ciddi bir işsizlik, art arda gelen şirket iflasları ve sosyal bir sorun yaşanacak. Devletin,  giderek büyüyen bu soruna karşı ilgisiz kalması ise sert eleştirilere yol açıyor.

Sadece yurtlar değil kantinciler de battı

YÖK’ün bu alelacele kararı yalnızca özel yurtları iflasla baş başa bırakmadı. Bu kararla birlikte üniversitelerin bünyelerinde bulunan kantinler, kafeteryalar, yemekhaneler ve benzeri işletmeler de aynı biçimde etkilendi ve batma noktasına geldi. Toplumsal hayatın her alanında insanlar dilediği gibi hareket ederken yalnızca üniversitelerin kapısına kilit vurulması toplumda şaşkınlık uyandırdı.

(Haşim NURGAZİ-Palandöken)


Etiketler : haşim
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.