SAĞLIK Haber Girişi : 07 Ekim 2010 23:40

Arabacı: Camiler Sosyal Bütünleşmeyi de Sağlıyor

Arabacı: Camiler Sosyal Bütünleşmeyi de Sağlıyor

Türk Diyanet Vakıf Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı, Türklerin Tarih Boyunca Camilere Saygısını Sanatın En İnce Güzelliklerini Nakşederek Gösterdiğini Söyledi.
Türk Diyanet Vakıf Sen Adana Şube Başkanı Ayhan Arabacı, Türklerin tarih boyunca camilere saygısını sanatın en ince güzelliklerini nakşederek gösterdiğini söyledi.
Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Arabacı, camilerin sadece ibadet yeri değil, aynı zamanda sosyal bütünleşmenin ve dini aydınlanmanın gerçekleştiği mekânlar olduğunu kaydetti.

Toplantıda diyanet teşkilatının sorunlarına değinen Arabacı, din görevlilerinin sahipsizlikten olumsuz etkilendiğini ve veriminin düştüğünü vurguladı.

Arabacı, "Din görevlisine kurumu ve amiri sahip çıkmalıdır. Din görevlisi siyasetçiye, hatırlı seçmene, dernek başkanına ve muhtara kurban edilmemelidir." dedi.

Din hizmetinde karşılaşılan problem ve başarısızlığın hesabının din görevlisine çıkartılmaması gerektiğini ifade eden Arabacı, bu görevlilerin bağlı oldukları müftülüklerce takdir edilmesini istedi. 30 yıldır hac organizesi düzenleyen bir kurumun sevgi ve güven sağlayacak kuralları belirleyemediğini savunan Arabacı, hac yapmadan emekliye ayrılan din görevlileriyle ilgili kurum yöneticilerinin kendilerini gözden geçirmesini gündeme getirdi. Türkiye Diyanet Vakıfları'nın bünyesinde misafirhane, kütüphane, toplantı ve sohbet salonlarının inşa edilmesini öneren Arabacı, diyanet personelinin okumakta olan çocuklarına burs ve benzeri imkânların sağlanmasını talep etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çalışanlarına güvenmesini kimi etkinliklerde sendika ile işbirliği yapılmasında korkmaması uyarısında bulunan Arabacı, kutlamalara din eğitiminde önemli yeri olan Kur'an kursu öğreticilerinin davet edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Din hizmetlerinde yapılacak her türlü atamalarda bilgi, liyakat, ehliyet ve temsilin tek ölçü olması gerektiğini ifade eden Ayhan Arabacı, şunları söyledi: "Bölgecilik, hemşericilik, politik veya ideolojik mülahazaların bu önemli camianın içerisinde bulunmasına izin verilmemelidir. Diyanet çalışanlarının çok önemsediği ve heyecanla beklediği Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat kanunu 01.07.2010 tarihinde yasalaşmıştır. Yasada yok sayılan 4B'li personelin haklarındaki eksiklik dikkat çekmektedir. Milli Eğitim bünyesinde çalışan 4B'li personele verilen ek ders ve eğitim ödeneği gibi hakların, Diyanet camiasındaki sözleşmeli personele de verilmesi sağlanmalıdır."

Programda Kur'an-ı Anlama Platformu'nun düzenlediği Kur'an-ı Kerim Meali Bilgi Yarışması'nda Türkiye genelinde dereceye giren Ali Ekici'ye, Ezan'ı güzel okuma dalında Akdeniz bölge birincisi olan İsmail Kara'ya, Hafızlık dalında birincilik elde eden Metin Aktaş'a, Kur'an–ı Kerim'i yüzüne güzel okuma dalı birincisi Hilmi Yavuz ve şiir dalında birinci olan Hakkı Öğüt'e plaket verildi.