ALLAHUEKBER ŞEHİTLERİ VE ERZURUM KALKINMA VAKFI (ER-VAK)

Tarihimizin en hüzünlü sayalarından biri şüphesiz ki on binlerce vatan evladımızı şehit verdiğimiz Sarıkamış Harekâtıdır.

1877-1878 Osmanlı Rus Harbi’nde kaybedilen Kars, Ardahan, Sarıkamış gibi vatan topraklarını geri almak ve Kafkasya içlerine uzanmak düşüncesiyle hazırlanan bu harekât ne yazık ki başarısızlıkla neticelenmiştir.

22 Aralık 1914 yılında Erzurum’dan başlatılan bu savaş, teçhizat bakımından üstün ve donanımlı düşmanla birlikte acımasız soğuğa ve tifüs gibi öldürücü hastalığa karşıda yapılmıştır.

Üçlü düşmana (Rus, Tifüs, Soğuk) karşı imkânsızlıklar içerisinde mücadele eden 3. Ordu’nun ağır kayıplar vererek 5 Ocak 1915 tarihinde geri çekilmesiyle birlikte Allahuekber ve Soğanlı Dağları’nda şehit olan On binlerce Mehmetçik üzerlerine yağan karı kefen yaparak ebedi uykularına dalmışlardır.

O günün yönetim anlayışı bu yenilginin duyulmaması için sansür uygulamış, konuyla ilgili ilk bilgiler olaydan sekiz yıl sonra Bnb. Şerif Bey tarafından yazılan bir kitapla duyurulmuştur.

Uzun süre sessizliğini koruyan bu konu, Erzurum Kalkınma Vakfı’nın Sarıkamış Harekâtını gündeme getirmesine kadar kimsenin ilgi alanına girmemiştir. 

Av. Necati Bölükbaşı’nın Er-Vak Başkanı olduğu 2002 yılında yapılan  bir yönetim kurulu toplantısında Sarıkamış Harekâtı konusu masaya yatırılmış, Er-Vak yönetim kurulu üyelerinden  Prof. Dr. Durkaya Ören ve Dursun Şen’in   teşvikleri ve diğer vakıf üyelerinin desteği neticesinde Allahuekber şehitleri ve Sarıkamış Harekâtı Er-Vak’ın  gündemine alınmıştır.

Bilindiği gibi Erzurum Kalkınma Vakfı kurulduğundan bu güne kadar geleneksel olarak “Sultan Sekisi” isimli toplantılar yapmaktadır.

Sultan Sekisi Toplantılarında şehri ilgilendiren önemli konularından biri seçilerek bu konu etrafında farkındalık oluşturup, yol haritaları hazırlamaktadır.

İşte 2003 yılındaki Sultan Sekisi Toplantısı’nın konusu “Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber” şehitleri olmuştur.

5.Temmuz 2003 yılında Erzurum Lisesi Konferans Salonunda Yard. Doç. Dr. Yavuz Özdemir, Sanatçı Özhan Eren ve Bingür Sönmez’in katıldığı panelle birlikte Sarıkamış Harekâtıyla ilgili ilk meşale ateşlenmiştir.

Allahuekber Dağları’ndan getirilen çiçeklerle süslenen salondaki panele halkın ilgisi çok büyük olmuş, Er-Vak tarafından bastırılan Yavuz Özdemir’in “Bir Savaşın Bilinmeyen Öyküsü” isimli kitap izleyicilere ücretsiz olarak dağıtılmıştır.

Dönemin valisi Mustafa Malay’ın, Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz’un, Kolordu Komutanı Korgeneral Şaban Recai Öztürk ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz’ın destekleriyle hayat bulan bu girişim, aynı gün torunları ile şehitlerin buluşturulmasıyla maksadına ulaşmıştır.

5000 civarında Erzurumlu, dedelerinin şehit olduğu Allahuekber dağlarına götürülmüş, kurulan çadırlarda torunlar geceyi şehit dedeleri ile beraber geçirmişlerdir.

Bu manevi hava ülkenin dört bir yanında karşılık bulmuş, neticede yıllar sonra Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber Şehitleri ülke gündemine taşınmıştır.

Er-Vak bu heyecan fırtınasının devam etmesi için aynı yıl 22 Aralık günü 9.Kolordu’nun takip ettiği  yolda şehitler anısına yürüyüş düzenlemiştir.

2004 yılında “90 yılında 90 000 şehidimizi anıyoruz “sloganı ile yola çıkan Er-Vak yine büyük bir katılımla Allahuekber Dağı’nda şehitleri anmış ve Aralık ayında aynı yürüyüşü devam ettirmiştir.

Kışın yapılan etkinliğe Atatürk Üniversitesi’nin yapmış olduğu kardan heykeller daha bir anlam katmış, gelişen bu süreçle birlikte Sarıkamış Harekatı ile ilgili kitaplar, romanlar ortaya çıkmaya başlamıştır.

2005 yılında Er-Vak yönetimi değişmiş olsa da görevi devir alan Bşk. Erdal Güzel ve yönetim kurulu üyeleri “Sarıkamış Harekatı ve Allahuekber Şehitleri” ile ilgili vakfın çalışmalarını aksatmadan devam ettirmiş ve ülke gündeminde tutulmasında üzerlerine düşen görevi lâyıkıyla yapmışlardır.

2005 yılında Erzurum Lisesi  Konferans Salonunda 9.Kolordu Komutanlığı  ve Er-Vak tarafından halkın büyük teveccüh gösterdiği bir panel tertip edilmiş yine Temmuz ayında binlerce vatandaş Allahuekber Dağındaki şehitliğe götürülerek burada şehitlerimizle buluşturulmuştur.

Er-Vak’ın katkılarıyla bu etkinlik esnasında Bardız’da Şehitlik Anıtı açılmış, şehitliğe gelen vatandaşlara  Er-Vak tarafından  Sarıkamış Harekâtını anlatan CD ve broşür dağıtılmıştır.

Konunun gündemde tutulması için Er-Vak Genel Sekreteri Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Er-Vak Bşk. Yard. Abdurrahman Zeynal, Er-Vak Üyeleri Prof. Dr. Yavuz Aslan ve Yard. Doç. Dr. Mevlüt Yüksel tarafından Kanal 25 ve Doğu TV gibi yerli kanallarda devamlı programlar yapılmış konunun yazılı ve görsel basında devamlı yer alması sağlanmıştır.

2006 yılı Temmuz ayında  yine Er-Vak tarafından düzenlenen organizasyonla, binlerce vatandaşımız   Allahuekber Dağındaki Şehitliğe götürülmüş burada ki etkinliğe 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu  büyük destek sağlamıştır.

 Aynı yıl 22 Aralık günü Karskapı Şehitliğinde devlet erkânı ve halkın katılımıyla Allahuekber Şehitleri anılmıştır.

Er-Vak tarafından Sarıkamış Harekatı’nın  ülke gündemine getirilmesi ulusal basın organları tarafından da ilgiyle takip edilmiş dolayısıyla Allahuekber Şehitleri ülkenin her tarafından duyulur olmuştur.

 Tarihsel seyri içerisinde Erzurum da başlayan ve şehitlerin büyük bir kısmının Erzurum sınırları içerisinde kaldığı bu harekâtın Erzurumlular tarafından  ülke gündemine taşınması elbette ki manevi bir sorumluluğu yerine getirmekti, Er-Vak bunu başarmıştır.

 Bu olayın Erzurum da şekillenmesi ve etkinliklerin Erzurum’dan başlatılması  Erzurum ve Kars arasında bir takım fikri ayrılıklara yol açmış olsa da, Er-Vak , şehitler için yola çıkıldığının manevi bilinci ile 2007 yılında Erzurum ve Kars Valiliklerinin ortaklaşa yapılmasına karar verdiği Allahuekber Şehitlerini anma etkinliğine büyük katkı sağlamış  ,aynı yıl Köprüköy’de ki şehitler anıtının açılışında  ciddi emekleri olmuştur.

 Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan Kahraman Çocuklar Rölyefinin hazırlanma aşamasında katkı sağlayan Er-Vak,  Sarıkamış Harekâtı ve Allahuekber Şehitlerini anma programlarının devletin resmi politikası olmasından sonrada bu etkinlikleri yetkililere bırakmıştır.

 Yıllar önce “EY, FİKRİ MUKADDES RUHU YÜCE, EMANETİ HAK OLAN ŞEHİTLERİMİZ, TORUNLARINIZ SİZİ UNUTMADI“ diyerek  yola çıkan ve “90 yılında 90 000 şehidi anma” etkinliği ile Allahuekber Şehitlerini ülke gündemine taşıyan Er-Vak, bu gün maksadına ulaşmış hayırlı bir hizmeti yerine getirmenin huzurunu ve memnuniyetini yaşamaktadır.

Bu münasebetle, 106 yıl önce başlatılan Sarıkamış Harekâtında şehit düşen şanlı ecdadımızı rahmet ve şükranla anıyor onların aziz hatıraları önünde saygı ve tazimle eğiliyoruz. Ruhları şad olsun…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.